Bijzondere dorpen en steden

Stadje met veel Jugendstill en Art Nouveau

Traben Trarbach

Boven Trarbach-Trarbach torent 'Grevenburg' uit, de restanten van een kasteel dat werd opgeblazen door de Fransen in 1735. Van het middeleeuws plaatsje is weinig overgebleven na zware branden in 1761 en 1857. In beide delen, aan weerszijden van de Moezel, zijn er door die verschillende branden geen vakwerkhuizen te zien. Vooral in Traben tref je prachtige 'moderne' bouwstijlen aan zoals Jugendstil (Art Nouveau).

middeleeuwse stad

Kronenburg

Het middeleeuwse dorp Kronenburg ligt hoog op de bergtoppen. Er zijn vele smalle straten en trappen. Vele karakteristieke huizen en een oude vestingmuur met een 16-eeuws kerkje zijn bezienswaardig. Aansluitend is er nog een ruïne van een 13e-eeuwse burcht. Iets verder in het dal ligt het grote stuwmeer 'Kronenburger See'.

Prüm met Benedictijnenabdij

Prüm

Prüm ligt in een bergstreek, tussen 430 en 590 m hoog. Het stadsbeeld wordt bepaald door de prachtige roze Benedictijnenabdij uit de 18e eeuw. Sinds de Rijksabdij gebouwd werd in het jaar 721, maakte de stad diverse hoogte- en dieptepunten mee, zoals een Noormannen-overval of Wereldoorlog, Prüm moest steeds weer opnieuw worden opgebouwd en is een levendig stadje.

Autoluw stadje met prachtige huizen

Monschau

Monschau is een kleine historische stad. Het laagste punt van de stad ligt 420 meter boven zeeniveau. Monschau ligt in de smalle en diepe vallei van de Ruhr, 4 kilometer van de Belgische grens. In Monschau komen jaarlijks 1,6 miljoen toeristen. Het stadje heeft met zijn vakwerkhuisjes en kleine winkelstraatjes een nostalgische aanblik. Men vindt er veel bezienswaardigheden.

Daun met prachtige burcht

Daun

Het gezellige stadje Daun is gelegen op een berg, midden in de Vulkaaneifel. Op de top van die berg ligt een eeuwenoude burcht, die tegenwoordig als hotel/restaurant dienst doet. Daaromheen bevindt zich een aantal gezellige winkelstraten met leuke restaurants. Daun biedt bij voldoende sneeuw tevens wintersportmogelijkheden.

oude stad met burcht

Blankenheim

Blankenheim ligt in het bosrijke nauwe dal van de 'jonge' Ahr. Door zijn oude gebouwen en vakwerkhuizen is het er sfeervol en heeft het een prettig aanzien. De burcht van Blankenheim werd in de 12de eeuw gebouwd. Het geslacht van de graven van Blankenheim was tot de Franse revolutie één van de machtigste van de Eifel. De mannelijke lijn van dit gravenhuis stierf in 1780 uit.

Bitburg met Romeinse geschiedenis

Bitburg

Bitburg is een zeer oud stadje. In de Romeinse tijd lag het aan de Trier-Kölnerstrasse en werd op de Romeinse kaarten aangegeven als Beda Vicus. De ommuring van deze laat-Romeinse vestiging is gedeeltelijk bewaard gebleven. Bij de Tourist-Info is een rondwandeling te krijgen, waarmee je de Romeinse geschiedenis van Bitburg kunt bekijken. Bitburg is nu een moderne stad met gezellig winkels.

Mons regalis met stadsrechten

Monreal

Monreal komt van "Mons regalis" (Koningsberg) en is voor het eerst in 1229 vermeld. In 1306 kreeg Monreal stadsrechten, pas in 1642 volgden de marktrechten. Er waren voortdurend conflicten tussen de graven van Monreal en Trier. Het slot "Löwenstein" werd in 1632 door Zweedse en in 1689 door Franse troepen vernield. In de 17e-eeuw ontstond de lakenindustrie. Vanaf de 30-jaren in de 20e eeuw wordt Monreal gewaardeerd vanwege zijn schoonheid en mooie ligging.

middeleeuws stadscentrum en outlet modezaken

Bad Münstereifel

Bad Münstereifel heeft een schitterend ommuurd Middeleeuws stadcentrum. Dit overromantische stadje trekt veel toeristen. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in of rond de hoofdstraat, met in het midden hiervan een riviertje dat door de bedding van oude kademuren stroomt. Er zijn vele gezellige restaurants met terrassen. Sinds enkele jaren is er een outlet modecentrum aan de rand van het dorp.

oudste stad van Duitsland

Trier

Trier is de oudste stad van Duitsland. De opdracht tot de bouw van de stad werd gegeven door de Romeinse keizer Augustus in 16 v.Christus. De Porta Nigra is een poort in de Romeinse stadsmuur van Trier. Hij is gemaakt van zandsteen dat in de loop van de eeuwen, onder invloed van het weer verkleurd is. Vandaar de naam. Er zijn indrukwekkende gebouwen uit de tijd der Romeinen, zoals de Kaiserthermen of het amfitheater, maar ook de oude visserswijk is het bezoeken waard.

vesting en kazematten in de stad

Stad Luxemburg

De stad Luxemburg is één van de rijkste steden van Europa. De stad is belangrijk voor de internationale bankwereld, maar wordt ook door toeristen drukbezocht. De oude stad met de Vesting van Luxemburg werd in 1994 door de Unesco uitgeroepen tot wereld-erfgoed. In het centrum van Luxemburg-stad zijn de Kazematten van de Bock en de Petrusse een bezoek waard.

schilderachtig stadje aan de Moezel

Bernkastel Kues

Ervaar de onvergelijkbare atmosfeer van de schilderachtige oude stadjes Bernkastel en Kues, tezamen Bernkastel-Kues, vol met verhalen en cultuur. Het centrum van Bernkastel telt vele vakwerkhuizen. Het renaissancestadhuis dateert uit 1608. Boven Bernkastel verheft zich de ruïne van Burg Landshut. Kues is bekend als geboorteplaats van de 15e-eeuwse geleerde Nicolaas van Cusa. Aan de oever van de Moezel staat het laatgotische St. Nikolaus-Hospital.